7 tips för att lyckas med din muntliga presentation

1. Början är viktig – Fånga publikens intresse

Se till att fånga publiken med en anekdot eller en överraskning som väcker uppmärksamhet; tänk på exemplet vi har studerat i undervisningen. Du visar kanske en bild, ett filmklipp, utgår från ett citat eller berättar en historia. Väck publikens nyfikenhet.

2. Ha en struktur, använd stödord och tänk på kroppsspråket 

Lägg extra tid på att få till en fängslande början och bra avslut. Lär dig dessa meningar utantill. Skriv ner stödord utifrån ditt talmanus och använd dessa som stöd under presentationen. Tänk på kroppsspråket som är viktigt när du talar inför andra. Se UR:s filmklipp Orka plugga – kroppsspråk och muntlig framställning.

3. Prata från hjärtat, men var förberedd

Förbered dig inför presentationen genom att öva; övning ger färdighet. Tänk också på att tala från hjärtat. De som lyssnar påverkas av hur engagerad du är. Om du är oengagerad slutar publiken att lyssna. Lev dig in i det du talar om.

4. Hitta någon i publiken som ger dig trygghet och tänk positivt

Först och främst; det går alltid bättre än man tror, så peppa dig själv! Titta på de personer i publiken som ger dig en positiv känsla tillbaka, exempelvis ett leende eller som nickar åt det du säger.

5. Fokusera på det viktigaste, håll lagom tempo och andas

Filma gärna dig själv när du övar för att ta reda på om du pratar i lagom tempo och andas lugnt. Korta pauser ”konstpauser” är viktiga för att ge dig själv och publiken andrum. Det handlar endast om några sekunder. Samma sak om du tappar tråden; ta ett djupt andetag och hitta tillbaka till ditt manus. Betona gärna viktiga saker och använd ditt kroppsspråk.

6. Ha kontakt med publiken

Undvik frågor som gör att publiken måste svara, men se ändå till att ha bra kontakt med publiken. Använd dig gärna av en retorisk fråga (du svarar själv på frågan).

7. Håll tiden

Genomför din presentation för en kompis/familjemedlem/annan person i förväg och ta tiden med mobilen. Att dra över tiden kan signalera att du inte respekterar lyssnarna. Om det är tid avsatt för frågor så tänk på att hålla tiden. Ev. frågor som kvarstår kan du meddela att du svarar på efteråt.