Julfika och läslov

Favorit i repris: Läslov  

Under jullovet ska vi bland annat ägna oss åt läsning, det vill säga fortsätta vår gemensamma läsning av boken 16 rader. ( I Google Classroom delas bokuppdragen, kunskapskraven och läschema/planering. ) Vill du repetera lässtrategier? Se filmklippet om lässtrategier (UR) som vi tidigare tittat på i kursen.

I dag har vi läst en text och samtalat om varför det är viktigt att läsa. Lista dina argument för varför läsning är viktigt. Förhoppningsvis bidrar vår läsmotivation till att fler läser under lovet. 🙂

 

laslov-001

 

15 reaktioner på ”Julfika och läslov

  1. 1.Varför måste man ta med sig den i fall man ska till ett annat land?
    2. Och genom att läsa mer kan man leva längre, det funkar inte eller?
    3. Jag kan läsa den ibland varje 30 min minst för jag kan inte klara av att läsa en bok i 2 timmar det går inte för mig.

    1. 1. Om du ska resa kan du förslagsvis ta med dig boken och läsa. Jag brukar läsa böcker när jag flyger, åker tåg eller buss.

      2. Kanske beror det på att läsning ger glädje och gemenskap. Vad tror du om det?

      3. Det är bra att du hittar ett sätt som fungerar för dig. Läsa 30 min, paus, 30 minuter, paus osv.

  2. När man läser så tränar man sin hjärna det är samma sak när du går till gymmet och tränar. Utan träning blir din kropp inte större och starkare det är samma sak med hjärnan om du inte läser så blir du inte smartare.

  3. Det är viktig att läsa för att man ska kunna lära sig nya saker i skolan och att kunna lära sig språket. Läsa är en av de viktigaste sakerna man ska kunna lära sig.

  4. Det är viktigt att läsa för hjärnan och att tänka bättre.
    Det är mycket bra att läsa och skriva, man kan förstå ännu mer också.

  5. 1, bra förtydliganden om hur hjärnan funkar
    2, bra förklaring om man inte aktiverar hjärnan så tappar man en hel del av sin förmåga

  6. Jag tycker det är väldigt viktigt att läsa för man stärker sitt minne och läs sinne och man utvecklas väldigt mycket i sitt språk. Min fantasi utvecklas mer och mer när man läser för allt är inte sant som man läser.
    Jag tycker det är väldigt viktigt att börja läsa redan som barn för att stärka språket redan som barn.

  7. 1. bra text
    2. hur man lär sig
    3. hur det kan påverka om man får demens eller inte
    4. intressant
    5. barn och ungdommar lär sig lättare genom att läsa

  8. Jag tycker det är viktigt att läsa för att det utvecklar mitt läsande, skrivande och att förstå språket. Vad som är viktigt också är att läser man mer lever man längre därför att det minskar på sjukdomar som t.ex. demens och att de äldre har det roligare.

  9. jag tycker det är viktigt att läsa bok eller tidningar även man inte går i skolan, jag som hatar att läsa böker, med jag gör framsteg varje bok jag läser och lär mig att komma ihåg vad jag har läst om och svåra ord jag aldrig har hört om. Jag tycker att ungdomar ska läsa mer för då utvecklar man mer i både hjärnar, språket och hur man skriver.

  10. Det är viktigt att hålla igång läsningen under sitt liv för att utvecklas som människa. Man utvecklar många saker i vår hjärna med hjälp av läsningen som gör att vi mår bättre. Desto mer vi läser ju mer kunskap får vi och desto enklare är det att lyckas med jobb och annat spännande som händer under livets gång.
    Jag själv gillar inte att läsa men jag ser små framsteg som jag gör efter verje bok eller tidning jag läser vilket är viktigt eftersom då motiveras man själv om man ser att man gör framsteg, stora som små.

  11. I Stefan Ljungs artikel ’Läs mer böcker – och lev längre’ betonas hjärnans plasticitet – vilket betyder att den fysiskt rekonstruerar sig allteftersom man repeterar eller lär sig ny kunskap – och den positiva inverkan som läsförmågan har på hjärnan.

    För det första, påstår den prisade vetenskapsjournalisten Rita Carter att läsning skapar fysiska länkar mellan hjärnans olika centrum, till exempel ”Ljudcentrum avfyras … när man läser tyst” och ”Läsförståelsen tar omvägen via tal och hörsel”.
    Dessutom, då läsning innebär en avkodning av tecken till ljud till betydelse bidrar det till att hjärnans nervtrådar blir finmaskigare, som bl. a. motverkar negativa effekter av demens vilket är ett exempel på att läsning förebygger ”sjukdom och åldrande”.

    För det andra, menar Ljung att läsning vässar betydelsefulla livsfärdigheter – det ”vässar minne, empati, kreativitet, kritiskt tänkande och planeringsförmåga.” – i och med att man reflekterar över det du läst utifrån egna erfarenheter vilket även förbättrar förmågan att förutspå konsekvenserna av gärningar. Samt har längre texter en positiv effekt på koncentrationsförmågan.

    Avslutningsvis, vill jag hänvisa till ett citat av Charles Scribner Jr. – ”Reading is a means of thinking with another person’s mind; it forces you to stretch your own.” – som jag tycker sammanfattar budskapet med artikeln ’Läs mer böcker – och lev längre’ i stor mån.

  12. Jag tycker att det är viktigt att läsa för att man får ut bra saker av att läsa. Läsningen är viktig för att hålla igång hjärnan så att man inte tappar sin läsförmåga. Hjärnan måste vara aktiv hela tiden för att fungera bra inom lärandet. Läsningen är också viktigt för att vi ska kunna fungera i samhället, för att utan läsningen så skulle inte vi få ett bra jobb, för att man måste kunna läsa för att få ett bra jobb.

  13. Det är viktigt för hjärnan att läsa man lär sig bättre man lägger till de i sin minnesbank då man lär sig väldigt många nya ord.Jag själv gillar inte att läsa men jag ser små framsteg som jag gör efter varje bok eller tidning jag läser vilket är viktigt eftersom då motiveras man själv om man ser att man gör framsteg, stora som små.

    Utan träning blir din kropp inte större och starkare det är samma sak med hjärnan om du inte läser så blir du inte smartare.

  14. Så härligt att vi hjälps åt att motivera varandra och andra till att läsa mer! Läsa för att må bra är något jag kan utläsa i era anledningar till varför vi ska läsa. Det låter toppen! 🙂 Bra jobbat med övningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *