Vårt sociala företag

Jag har haft mitt sociala företag på församlingshemmet i stan nära skolan. Där jobbade jag med Sandra och Charlotte inom nästan hela årskurs två och det var en väldigt härlig upplevelse att få vara med på företaget. Första dagen vi kom till församlingshemmet träffade vi Anna Smedjeback som styr verksamhet och som skulle vara vår handledare genom den tiden vi var där. Jag kände direkt att det var en bra plats att ha vårt sociala företag på eftersom alla var så trevliga och vi trivdes riktigt bra bland barnen samt personalen. Arbetssättet vi hade var att följa teorier  som till exempel Vygotskij och Dewey, dessa tekniker ger mera fri kreativitet till barnen och låter dem arbeta med sina egna saker. Medans barnen pysslade så såg vi till att barnen gjorde rätt och hjälpte dem om det behövdes.

På onsdagar hade vi onsdagsklubben, där jobbade vi med lite äldre barn som gick från 1 an till 4 an på kattebäcksskolan och lite andra ställen. Vi samlades oftast i en ring när barnen kom, då fick vi alla ta lite frukt och prata om vad vi skulle göra just den dagen. Efter fruktstunden delade vi alltid upp barnen i två grupper, den äldre gruppen och yngre. Vi började med att ha dem yngre på musiklektionen och att de äldre fick göra puzzle, efter att alla var färdiga bytade vi platser. När det var slut hade vi andakt med alla inne i ett litet rum. Vi tände ljus och sjöng lite innan barnens föräldrar kom och hämtade dem.

Torsdag var det baby cafe och där gjorde vi inte så mycket extremt med barnen förutom att pyssla lite. Vi gjorde blommor av äggkartonger och lite disktrasor. Barnen fick stämpla på olika typer av märken. Jag satt oftast med de lite äldre barnen och målade på stämplar eller så ritade vi lite på mallar medan Sandra och Charlotte var med föräldrarna som hade nyfödda barn med sig till företaget. Många av föräldrarna är oftast med på de olika sakerna som barnen gjorde, men oftast så satt vi alla och pratade om olika saker. På andakten hade vi som på onsdagsklubben, lite tända ljus och sånger. Alla fick vara med på andakten och de barnen som inte ville kunde leka inne i ett annat rum med oss eller deras förälder. På fika stunden stod jag och diskade upp allt medans folk började gå hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *