”Eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med”

Vem har sagt det, varför och hur har det uppmärksammats  i sociala medier?

I dag inleddes undervisningen med följande citat: ”Eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det också”, vilket väckte nyfikenhet och intresse. Ni hade många tankar om vad texten troligen skulle handla om, men få visste att citatet kopplades samman med Greta Thunberg, 15 år, som skolstrejkat för klimatet under snart tre veckor. När vi efter samtalet kring rubriken tittade på bilden var det några som hade sett och läst om det i sociala medier, men för en hel del var det ny information. Det gav oss en spännande utgångspunkt…

Under högläsningen märkte jag att texten berörde er, likaså framgick starka åsikter i det efterföljande samtalet vi hade. Det blev ett lärorikt tillfälle där ni lyfte olika åsikter, argumenterade och resonerade utifrån närläsningen av artikeln. Vidare blev samtalet kring vuxnas utspel i sociala medier nyanserat där vi fick möjlighet att bland annat prata om Barnkonventionen, som blir svensk lag 2020. Vi satte fokus på det demokratiska samtalet på nätet och resonerade kring hur man kan stå emot näthat. När ni sedan fick undersöka nyheten lite mer hittade ni många intressanta  tidningsartiklar och Youtube-klipp (några finns i Classroom).

Vi pratade vidare om våra Real Case som knyter samman skolan och omvärlden i värdeskapande uppdrag. Det var flera av er som menade på att det hon gör är i allra högsta grad skolarbete och mer därtill. Ett exempel på det finns i en av kommentarerna;

Folk som tycker att skolan bara är i skolbyggnaden och inte ute i samhället har helt fel, skolan och samhället kan man koppla ihop så man kan absolut ha skola var som helst bara man tar sitt ansvar. Vi själv jobbar med real case i skolan och då är vi ute i samhället och jobbar ibland. 

Redan under samtalet var ni ivriga att få skriva en hälsning till Greta. Jag hoppas hon hittar till vår blogg och kan ta del av våra tankar och hälsningar! Klicka på rubriken ”Eftersom ni vuxna skiter i min framtid gör jag det också” för att läsa kommentarerna.

 

18 reaktioner på ””Eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med”

 1. Jag reagerade mycket på hatet från vuxna personer, hur dem säger och skriver om en helt vanlig person som bara vill visa vad hon brinner för och vill visa det för folk att det är viktigt med klimatet, Jag tycker att detta är sjukt hur vuxna människor kan göra såhär mot en flicka som bara vill visa hur viktigt det är med får framtid och klimatet.

 2. Hej Greta!

  Vad modigt av dig, detta är skolarbete om något. Vi i skolan arbetar med de globala målen och real case som är verkliga uppdrag mellan samhället och skolan.

  Med vänlig hälsning!

 3. När Maria läste artikeln om Greta Thunberg för oss idag,fick jag en känsla att vad modig hon är. Greta får väldigt mycket hat från vuxna människor som jag känner mest ska lyfta henne och lyssna på vad hon har att säga,men istället skriver de en massa elaka ord. Att Greta redan vid 15 års ålder har mycket mer kunskap än vad de flesta vuxna har,och jag tror de kan provocera just för att ett barn brinner och har sjukt engagemang för något som drabbar vårt hem.

  ”Eftersom ni vuxna skiter i min framtid,så gör jag det med” är någonting Greta säger och jag bara tycker att det är så rätt. Varför vårt klimat är som de är idag är just för på 60 talet började man ana om hur det skulle bli i framtiden. Men man tänkte inte mer på det och fortsatte som vanligt.

 4. Maria läste artikeln ”Jag tror jag lär mig mer här än i skolan” för oss idag. Jag tycker Greta är jättemodig, för hon vågar stå upp för vad hon tycker och brinner för. Jag förstår inte hur vuxna människor kan bete sig på det sättet och skriva på det sättet dom har skrivit på. När vuxna beter sig på det sättet så visar dom ingen bra förebild för barn och dom kommer att ta efter och då kan det leda till mobbning, för barn gör som vuxna gör. Folk som tycker att skolan bara är i skolbyggnaden och inte ute i samhället har helt fel, skolan och samhället kan man koppla ihop så man kan absolut ha skola var som helst bara man tar sitt ansvar. Vi själv jobbar med real case i skolan och då är vi ute i samhället och jobbar ibland. Så jag förstår henne helt hon kan lära sig lika mycket utanför riksdagshuset som i skolan.

 5. Hej Greta!
  Wow vilken passion och engagemang du verkar ha i klimatfrågan. Att en tjej i din ålder skulle vara så begåvad och engagerad i en så pass avancerad och viktig fråga är för mig svårt att förstå, vilket också gör mig väldigt imponerad. Greta säger ”eftersom vuxna skiter i min framtid så gör jag det också”. Detta tycker jag är genialisk och även modigt, det vill säga att du till och med är villig att offra lite av skolundervisningen för att få din röst hörd. Jag har hört och läst om hur vuxna väljer att konfrontera och argumentera mot dig över sociala medier. Sättet dem väljer att yttra sig på är helt fel sätt att argumentera på. Ignorera dem, eftersom de bara är oroliga för att en sådan begåvad och ung person börjar ta plats i samhället och de är antagligen inte vana vid att ett barn skall få så mycket uppmärksamhet och talan i denna politiska debatt. Försätt med det du gör, en dag kommer du att bli något riktigt stort!

 6. När jag fick läst denna artikeln som ligger ute på nästan varje tidning i Sverige så blev jag både rörd men också ledsen på samma gång. Jag tycker det är enormt starkt av Greta att våga stå upp för det hon tycker är viktigt, det är ett enormt engagemang att som 15 år total strejkar på grund av att man vill förmedla detta. Det som gör mig ledsen är alla vuxna människor som trycker ner henne med kommentarer jag aldrig kunna tänka mig att en vuxen man/kvinna/ickebinär skulle säga.
  Jag säger bara GO Greta, hejar på dig!

 7. Jag hade ingen aning om att du skolstrejkade för klimatet Greta. Det är extremt fräckt av dig att trots all hat mot dig att kunna sitta vid riksdagen varje skoldag innan valet!

 8. Hej Greta!
  Vad modig du är.

  När jag lyssnade på Maria som läste upp artikeln om dig blev jag väldigt imponerad. Du är en väldigt modig tjej då du vågar och tar inte åt dig av alla hemska kommentarer visa säger eller skriver till dig på sociala medier. Det märks att du vill lära dig så mycket om politik och jag håller med att man lär sig mycket mer utanför än bara i skolan. Du bryr dig väldigt mycket om världen och det märks att du vill leva i en bättre värld.

  Jag önskar dig lycka till med allt och jag tror på dig med det du gör för klimatet.

  Med vänliga hälsningar Elisabeth

 9. Hejsan Greta!
  Jag har hört en hel del om ditt arbete inom valet. Du är väldigt modig som vågar stå upp till de du bryr dig om och stöttar. Jag vill säga att du ger en bra bild till många andra och ger dem styrka samt hopp om att det finns tid att ändra på hur andra ser på miljön. Jag önskar dig lycka till med ditt projekt och att du fixar att få folk att ändra på sig och inse hur vår framtid kommer att vara.

 10. Hej Greta!

  Kul att få se någon så ung engagerad i ämnet ”Miljö”.
  Jag kan hålla med dig om att dessa veckorna i skolan har handlat mycket om politik och jag tror också att man hade lärt sig mer av att få träffa dessa politiker och få ännu mer kunskaper av dem.

  Jag tycker att det är väldigt starkt av dig att våga visa dig och stå upp för dina åsikter oavsett de dåliga kommentarerna du får.
  Jag tror på dig och fortsätt stå upp för dina åsikter!

 11. Hej Greta!
  Jag tycker att det är starkt av dig som 15 åring att du står upp för dina åsikter kring viktiga miljöfrågor. Du är en förebild för så många, så sluta inte stå upp för dina åsikter.
  Fortsätt kämpa!

 12. Hej Greta!
  Jag tycker att det du gör är väldigt bra, inte bara för dig utan alla andra elever runt omkring i Sverige. Ärligt talat så hoppas jag att människor från hela världen får reda på vad du gjort, därför att det är väldigt modigt av dig. Klimatet är väldigt viktigt och det du gör wow asså. Jag tycker även att du är väldigt modig, det finns inga ord som kan förklara hur modig du är Greta. Du är verkligen en förebild för människor och du kämpar för det du tror på och det är nog inte många som hade vågat göra det du gör just nu.

 13. Jag reagerar mycket på hatkommentarerna och jag tycker inte det är okej. Jag tycker det e bra tt du står upp för din åsikt och inte slutar tro på det fast folk sprider mycket hat. Men sen får du inte glömma att många gillar din åsikt och är väldigt positiva, så fortsätt kämpa.

 14. Hej Greta
  Det du gör är bra för att vi behöver mer fokus på miljön och det är en viktig fråga. Det är synd att alla inte är på din sida, men många är med dig och stödjer dig. Hoppas att det hjälper.

 15. Jag tycker att det är bra att man är så engagerad i något och speciellt när det är något inom politik för då är det något man verkligen vill förverkliga. Något jag reagerade starkt på är de vuxnas reaktioner på detta och jag tycker det är väldigt pinsamt för att de ska vara förebilder.

 16. Vi har läst artikeln om Greta Thunberg som skolstrejkar utanför riksdagen i Stockholm. Hon är endast 15 år och är redan väldigt engagerad i klimatfrågor som berör oss alla i världen. Jag tycker att hennes arbete är bra och mycket viktigt eftersom att det fortfarande finns människor som behöver den kunskapen.

  Hon får chans att prata med olika människor och politiker för att få flera personers åsikter och kan på så sätt lära sig mer än i skolbänken. Vissa vuxna personer har betett sig omoget, blivit provocerade och sagt oerhört vidriga saker till henne, jag tycker att dessa personer kan växa upp och prata moget med henne. Diskutera och argumentera om varför de tycker att hennes engagemang är bra respektive dåligt.

  Jag tycker som sagt att det Greta gör är viktigt för alla och hon borde fortsätta med det hon gör. Jag hoppas innerligt att vuxna personer kan visa sig mogna och förstå vad det är hon gör och står för.

 17. Mitt intryck av Greta är att hon är en väldigt smart och modig tjej som tänker utanför boxen. Greta brinner verkligen för detta ämne, som jag personligen tycker behövs i dagens samhälle. Klimatfrågan är viktig för en tryggare och bättre miljö för oss alla människor.
  Jag tycker det är sjukt hur vuxna män och kvinnor kan attackera en femtonårig flicka med näthat för att hon vågar sticka ut och göra något annorlunda. Det Greta gör är mycket lärorikt och effektivt för att lysa upp klimatfrågan. Greta får chansen att få prata med olika politiker och människor som finner intresse för hennes engagemang.

 18. Hej Greta!

  Vi har läst och haft fördjupade samtal om ditt brinnande intresse för vår gemensamma framtid. I undervisningen berörde vi så klart mål 13, men också Barnkonventionen och näthat, vilket är ett demokratiproblem. Vidare samtalade vi om det gränslösa lärandet och om hur det omgivande samhället kan länkas samman med skolan i verkliga uppdrag.

  Vi arbetar med Real Case i undervisningen. Genom värdeskapande uppdrag med fokus på hållbar utveckling kopplas skolarbetet samman med det omgivande samhället. Vi har bland annat engagerat oss i mål 13 i olika sammanhang och vill flytta fokus från ”klimatångest” till framtidshopp; om att vi faktiskt med handlingskraft kan bidra på olika sätt. ”Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något”. Undervisningen ska ge elever möjlighet att utöva demokrati i praktiken, vilket betyder att förstå hur demokrati fungerar och utveckla förhållningssätt som gör det möjligt att verka som en demokratisk medborgare.

  Kanske vill du tillsammans med din klass och lärare samarbeta med oss i ett Real Case framöver? Det vore verkligen jätteroligt! Jag hoppas vi hörs!

  Allt gott!
  Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *