Rika och nyanserade samtal kring texterna i e -boken ”Tankar om vår tid av 14 unga”

Inför textsamtalen har alla läst, reflekterat och skrivit ner tankar om texterna i e-boken ”Tankar om vår tid av 14 unga”.  Det är texter skrivna av unga för unga – tankar och känslor om hur det är att vara ung i dag. Vi har tillsammans läst och förberett inför samtalet genom att arbeta utifrån följande:

 • Läs, fundera och sammanfatta handlingen med max tre meningar
 • Beskriv vad texten skapar för tankar hos dig? Känner du kanske igen dig i något? Berätta!
 • Kan du se en kopplingen mellan texten och något/några av de globala målen? Förklara!
 • Varför tror du att skribenten skrev texten? (fundera över syfte och budskap)
 • Vad tror du texten vill göra med dig som läsare?

Wow, tack för rika och nyanserade samtal. Det har varit väldigt intressant att lyssna till så många olika tankar och perspektiv och hur ni ingående berättat om den text som berörde er mest. I samtalen framgång olika läsupplevelser och det blev tydligt hur ni använt er av olika textkopplingar, bland annat text- text, text-mig själv och tex- omvärlden. Lärandet har jag fångat in i den förberedande övningen, under det flerstämmiga samtalen och i era reflektioner efter samtalet. Ta del av varandras reflektioner genom kommentarerna. 

12 reaktioner på ”Rika och nyanserade samtal kring texterna i e -boken ”Tankar om vår tid av 14 unga”

 1. Idag har vi haft samtal i en grupp där vi prata om några texter i boken tankar om vår tid. Vi fick välja en av texterna vi ville prata om och sedan diskutera om handlingen, vilket globalt mål och våra tankar kring texten. Jag har lärt mig mycket idag, dels om de globala målen, vad texterna vill oss som läsare och säkrare på att diskutera. Det var en till text som vi prata om som Maria läste för oss och då diskutera vi tillsammans. Denna text väckte mina känslor då jag kände igen mig i texten. Jag blev rörd när jag fick höra den muntligt och förstod den mer. Denna text är jättebra skriven. Den handlar om stress och hur man ser på sig själv.

 2. Vi har samtalat om 3 texter ifrån ”Tankar om vår tid” i grupp. Samtalet visade på hur mycket man lär sig av att höra andras tankar. Jag upp Noras stämpeltext om stämplar. Jag kände igen mig mycket om att normer kan vara ett hinder för mig ibland. Vi hade dock också många saker som den ena tog upp men inte den andra, och detta gör att man får fler perspektiv på texterna. Man drog också slutsatsen att när ungdomar skapar en berättande text om ett ämne är det lättare att lära sig om det eftersom det är lättare att känna igen sig.

 3. Idag har vi haft en riktigt bra samtal om boken, jag har lärt mig av vad de andra tycker om de olika texterna. Jag kommer ta med mig om vad alla andra tycker. Jag tar åt mig att det finns så pass många olika sätt att se på saker och ting. Det är ett så otroligt bra och lärorikt sätt att arbeta på!

 4. Idag så har jag läst e-boken 14 texter och jag tyckte att det var väldigt intressant då vi hade samtal om texterna. Jag tyckte även att det var väldigt lärorikt och texterna var bra skrivna.

  Jag har lärt mig mycket genom att läsa dessa texterna och jag hoppas på att det blir fler uppgifter som denna.

 5. Vi hade samtal i grupp idag om de olika texterna. Vi alla valde olika texter som vi skulle prata om och diskutera om vad det handlade om och varför man just tog den text. Texterna väckte upp en i samtalet och man fick veta mycket om hur andra såg och tänkte gällande en specifik text.

 6. Idag satt vi ner i en grupp och pratade om de olika texterna som är med i E-boken ”Tankar om vår tid”. Detta var lärorikt och kul eftersom man fick höra olika tankar kring jämställdhet, kroppsideal och dagens Sverige. Detta var en bra muntlig uppgift och vi borde jobba på detta sättet fler gånger tycker jag! Hoppas alla är nöjda för jag tyckte det var ett intressant och ett väl skött samtal.

 7. idag har vi pratat i grupp om dem 14 texterna. vi har pratat om bland annat jämställdhet och mobbing. Jag lärde mig att resonera och diskutera vad jag känner och tycker om en text och även lyssna på vad dem andra tyckte.

 8. Idag gick vi igenom de 14 texterna som handla om olika saker. Man fick höra andras åsikter och hur dem tänkte och där fick jag lära mig mycket. Jag fick lära mig ett nytt ord (normmedveten) som betyder att man kan känna till sina egna fördomar. Vi pratade väldigt mycket om jämlikhet och det är en vikit fråga för mig och hoppas vi kan gå igenom det mer.

 9. Idag så hade vi bokprat om de 14 texterna i boken ”Tankar om vår tid” där vi resonerade och diskuterade kring olika texter som vi fick välja ut som vi personligen kände var bra och som vi hade fått några speciella tankar kring. Vi diskuterade väldigt mycket och alla fick komma till tals, vi lyssnade på varandra och utifrån det fick en chans att dela med oss av våra egna åsikter och tankar kring just det ämnet eller den texten.

  Jag lärde mig några nya ord under tiden som vi pratade med varandra och ett av dem var norm medvetenhet, som innebär att man är medvetenhet om de normer som finns i samhället och vilka fördomar man själv bär på.

  Det här var en väldigt intressant och lärorik uppgift och jag fick mycket nya kunskaper om hur det ser ut i världen kring saker som jag tidigare inte varit så intresserad av eller inte så insatt i, jag fick också höra gruppens tankar på olika plan och att vi inte alltid delar våra åsikter med andra men att det fortfarande är okej att dela med sig om dem och tycka precis som man gör.

 10. Idag har vi haft ett textseminarium. Vi hade en text var som vi skulle samtala om där alla hade en egen fördjupning på sin egen text. Samtalet har varit bra för jag har lärt mig mycket av att sitta och diskutera. Samt att se hur andra har sett texterna ur sitt eget perspektiv. Jag hade gärna haft mer såna här samtal för att det hjälper nog många att utvecklas.

 11. Idag så har vi diskuterat 3 texter från ”Tankar om vår tid”. Diskussionerna har varit väldigt bra och lärorikt, man fick höra hur dom andra reflekterade över texterna och då att man fick se hur dom tänker. Vi diskuterade mycket om psykisk ohälsa både för och nu.
  Vi diskuterade även om dom globala målen 5 och 10, att dom är väldigt lika och att 5 finns i 10 men det blev ett eget mål för det är så stort.

 12. Vi har i grupp diskuterat om tre olika texter från ”Tankar om vår tid”. Varför vi diskuterar texterna med varandra är för att vi ska ta del av varandras tankar och inte bara se dem från vårt eget perspektiv. På så sätt blir vi inspirerade och tänker annorlunda.
  Vi gick lärt oss att mål fem och tio går i i varandra samt diskuterat lite kring jämställdhet och psykisk ohälsa. Samtalet var både roligt och lärorikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *